Proste, smaczne i niezbyt pracochłonne chińskie danie. Kawałki kurczaka z warzywami, ananasem i sosem słodko-kwaśnym. Do dania można użyć świeżych warzyw lub gotowej mrożonej mieszanki.
- 1-2 piersi kurczaka
- chińska przyprawa
- olej
- 400 g chińskich warzyw (gotowa mieszanka lub świeże warzywa)
- 1 ananas
- kiełki fasoli
- groszek cukrowy
Składniki sosu:
- 150 ml soku ananasowego lub pomarańczowego
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki sosu chili
- 1 łyżka octu winnego lub ryżowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku
- kawałek imbiru
- 1 łyżka skrobi
Piersi kroimy na male kawalki, posypujemy chinska przyprawa i smazymy w malej ilosci oleju.
Na osobnej patelni lub w woku smazymy krótko warzywa, aby byly jeszcze chrupiace.
Wszystkie skladniki sosu dokladnie mieszamy w osobnym naczyniu, podgrzewamy i zageszczamy.
Laczymy kawalki kurczaka z warzywami i sosem.
Danie podajemy klasycznie z ryzem, makaronem lub z innymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz