3 maja 2014

Kurczak słodko-kwaśny

Proste, smaczne i niezbyt pracochłonne chińskie danie. Kawałki kurczaka z warzywami, ananasem i sosem słodko-kwaśnym. Do dania można użyć świeżych warzyw lub gotowej mrożonej mieszanki.

Składniki na 2 porcje:
  • 1-2 piersi  kurczaka
  • chińska przyprawa
  • olej 
  • 400 g chińskich warzyw (gotowa mieszanka  lub świeże warzywa)
  • 1 ananas
  • kiełki fasoli
  • groszek  cukrowy
Składniki sosu: 
  • 150 ml soku ananasowego lub pomarańczowego
  • 3  łyżki jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu chili
  • 1 łyżka octu winnego lub ryżowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek imbiru
  • 1 łyżka skrobi

Piersi kroimy na male kawalki, posypujemy chinska przyprawa i smazymy w malej ilosci oleju.

Na osobnej patelni lub w woku smazymy krótko warzywa, aby byly jeszcze chrupiace.
Wszystkie skladniki sosu dokladnie mieszamy w osobnym naczyniu, podgrzewamy i zageszczamy. 
Laczymy kawalki kurczaka z warzywami i sosem.

Danie podajemy klasycznie z ryzem, makaronem lub z innymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz