9 maja 2014

Bakłażany w szafranowym cieście

Proste, szybkie i smaczne andaluzyjskie danie, które można spożyć  jako dodatek, lekki obiad, ciepłą kolację lub przekąskę.


Składniki na 4 porcje:
  • 3 bakłażany (ok. 500 g)
  • 8 łyżek miodu z kwiatów pomarańczy
  • 1/8 l oliwy z oliwek
  • 4-6 łyżek mąki
  • szczypta proszku szafranu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki wina Málaga
  • woda i sól

Z maki, jajek, wody, szafranu i soli wyrabiamy rzadkie ciasto. Baklazany kroimy w cienkie plastry. Miód podgrzewamy w malym naczyniu i mieszamy z winem. 
Baklazany zanurzamy w ciescie i smazymy na glebokim tluszczu (najlepiej oliwie ) ok. 1-2 minuty po kazdej stronie. 
Odsaczamy tluszcz na reczniku papierowym.

Baklazany podajemy natychmiast z sosem miodowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz