Hiszpańskie mango z kurczakiem pieczonym w miodzie i z rozmarynem. Doskonałe danie śródziemnomorskie, łatwe, szybkie i bardzo smaczne.
Składniki na 4-6 porcji:
- 1 kurczak
- 2 małe mango
- 2 łyżki miodu
- 5 gałązek rozmarynu
- oliwa z oliwek
- sól cytrynowa
- pieprz cytrynowy
Piekarnik nagrzac do 180° C, kurczaka podzielic na 8 czesci.
Zmieszac sól z pieprzem i 3 lyzkami oliwy.
Do plaskiej foremki wlozyc galazki rozmarynu i kurczaka. Piec ok. 50 min. smarujac od czasu do czasu oliwa.
W miedzyczasie obrac i pokroic mango.
Po wyjeciu kurczaka z piekarnika posmarowac go miodem i wlozyc do formy kawalki mango. Piec jeszcze 5 minut, nie dluzej, gdyz miód latwo sie przypala.
Do plaskiej foremki wlozyc galazki rozmarynu i kurczaka. Piec ok. 50 min. smarujac od czasu do czasu oliwa.
W miedzyczasie obrac i pokroic mango.
Po wyjeciu kurczaka z piekarnika posmarowac go miodem i wlozyc do formy kawalki mango. Piec jeszcze 5 minut, nie dluzej, gdyz miód latwo sie przypala.
Podawac z dowolnymi dodatkami np. ze swieza bagietka i salata.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz