12 maja 2014

Miodowy kurczak z mango i rozmarynem

Hiszpańskie mango z kurczakiem pieczonym w miodzie i z  rozmarynem. Doskonałe danie śródziemnomorskie, łatwe, szybkie i bardzo smaczne.


Składniki na 4-6  porcji:
  • 1 kurczak
  • 2 małe mango
  • 2 łyżki miodu
  • 5 gałązek rozmarynu
  • oliwa z oliwek
  • sól cytrynowa
  • pieprz cytrynowy


Piekarnik nagrzac do 180° C, kurczaka podzielic na 8 czesci.
Zmieszac sól z pieprzem i 3 lyzkami oliwy.
Do plaskiej foremki wlozyc galazki rozmarynu i kurczaka. Piec ok. 50 min. smarujac od czasu do czasu oliwa.
W miedzyczasie obrac i pokroic mango. 
Po wyjeciu kurczaka z piekarnika posmarowac go miodem i wlozyc do formy kawalki mango. Piec jeszcze 5 minut, nie dluzej, gdyz miód latwo sie przypala.


Podawac  z dowolnymi dodatkami np. ze swieza bagietka i salata.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz