20 maja 2014

Kremowa zupa z czerwonej kapusty

Z kapusty pozostałej po gołębkach rybnych,  wyczarowałam kremową zupę. Z czerwonym winem i kluseczkiem serowym tzw. quenelle smakuje wyśmienicie. Coś dla miłośników słodko-kwaśnych potraw.


Składniki na 4 porcje:
  • 800 g czerwonej kapusty
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mały por
  • ¼ l czerwonego wina
  • 1-2 łyżki octu jeżynowego lub z czerwonego wina
  • 150 g serka  wiejskiego
  • 50 g sera pleśniowego np. roquefort
  • 4 goździki
  • szczypta  cynamonu
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 100 ml śmietany
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól aromatyzowana winem 
  • czerwony pieprz
  • szczypiorek

Cebule i biala czesc pora obieramy i siekamy lub kroimy w plastry. Kapuste kroimy w paski, ziele angielskie kruszymy w mozdzierzu. 
W duzym garnku szklimy w 2 lyzkach oleju cebule i pora, nastepnie dodajemy poszatkowana kapuste, gozdziki, cynamon i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem na malym ogniu 3-4 min. Dolewamy wino, ocet i dodajemy cukier. Gotujemy na duzym ogniu nastepne 3-4 min. Dodajemy 1/4 l wody i dusimy na malym ogniu ok. 30 min.

Po ugotowaniu odlewamy szklanke wywaru, reszte blendujemy, jesli jest za gesta, dodajemy troche wywaru. Przecedzamy i ponownie wlewamy do garnka.
Serki rozgniatamy w misce, dodajemy reszte oliwy, mieszamy i formujemy za pomoca 2 lyzek kluseczki.
Do zupy dodajemy smietane i podgrzewamy, ale nie gotujemy. Doprawiamy sola.

Podajemy z serowym kluseczkiem, mielonym czerwonym pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz