26 sierpnia 2018

Polędwiczki z figami

Kiedy myślimy o kuchni hiszpańskiej, jedną z pierwszych rzeczy która przychodzi nam na myśl, są tapas. Z dużej ilości różnych tapas wybrałam bardzo proste, których przygotowanie zajmuje jednak stosunkowo dużo czasu, ale tylko dlatego, że mięso jest marynowane przez całą noc. Dzięki takiej naturalnej marynacie mięso nabiera niepowtarzalnego smaku już po kilku godzinach. Kawałek mięsa podany na świeżo usmażonej bułce z figami to doskonała przekąska na każdą okazję.

Składniki na 4 porcje:
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g polędwicy wieprzowej
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 8 suszonych fig
  • 8 kromek bagietki

Czosnek obrac i pokroic na polówki.
Odciac wszystkie tluste czesci poledwicy i pokroic ja na 8 czesci o grubosci ok. 4 cm.
Kazda czesc lekko splaszczyc reka i wysmarowac polówka czosnku, posypac sola i pieprzem, a nastepnie posmarowac lyzka oliwy z oliwek. Wstawic do lodówki na noc.
Nastepnego dnia smazyc na oliwie z olejem ok. 4 minuty z kazdej strony, tylko raz przekrecajac. Figi lekko splaszczyc i smazyc przez chwile razem z kromkami bulki w tym samym tluszczu.

Kazda kromke bulki wylozyc figami i poledwiczka i natychmiast podawac.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz