20 sierpnia 2018

Kurczak we włoskim stylu

Kto powiedział, że caprese to tylko nazwa sałatki? Z tych samych składników i fileta z piersi kurczaka można w 30 minut stworzyć smaczne i niezwykłe danie. Idealny posiłek na obiad lub kolację.

Składniki na 1 porcję:
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1-2 pomidory
  • kilka liści bazylii
  • garść roszpunki
  • 1 dymka
  • bagietka lub bułeczka
  • sól, pieprz
Sos miodowo-musztardowy:
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz

Pokroic fileta w poprzek w zależności od jego wielkości 6-7 razy (nie przecinajac do konca!). Doprawic sola i pieprzem.
Pokrojone w plastry pomidory, mozzarelle i liscie bazylii wlozyc do "kieszonek" kurczaka.. Nadzianego fileta wlozyc do natluszczonego naczynia zaroodpornego i piec w temp. 200° C  20 - 25 minut, w zalezności od grubości fileta.

W tym czasie przygotowac salate, zrobic ze wszystkich skladników dressing, polac nim roszpunke i dodac  dymke, pozostale pomidory i mozzarelle. Pokroic bagietke.

Fileta posypac pokrojona dymka, podac z salata i bagietka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz