Składniki na 10 porcji:
- 1,5 kg wołowiny (gulasz lub pieczeń)
- 3 pory
- 3 duże czerwone cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- płatki chilli
- zioła prowansalskie
- 3-4 łyżki czerwonego octu balsamicznego
- 500 ml bulionu
- 200 g suszonych moreli
- 1,5 kg ziemniaków
- 1/4 masła
Wolowine pokroic w drobna kostke i podsmazyc na oliwie z oliwek. Pokroić pory, obrac cebule i czosnek, drobno posiekac i równiez podsmazyc. Morele posiekac i dodac do miesa i warzyw. Nastepnie dodac przyprawy: sól, pieprz, chili, ziola prowansalskie, ocet balsamiczny, koncentrat pomidorowy i bulion. Gotowac kilka minut.
W miedzyczasie obrac ziemniaki i pokroic je w cienkie plasterki. Przelozyc mieso z warzywami do formy, ulozyc na wierzchu ziemniaki, doprawic sola i pieprzem i pokryc cienkimi kawalkami masla. Piec w temp. 200° C na dolnej szynie ok.1 godziny.
Podawac z posiekana pietruszka i zielona salata.
Rewelacyjna i to jak!
OdpowiedzUsuńDla kazdego, kto lubi niekonwencjonalny smak - bez watpienia.
UsuńDziekuje!