27 sierpnia 2018

Rewelacyjna zapiekanka

Specjalnością tej zapiekanki jest połączenie wołowiny, pora, cebuli i moreli. Wyraziste smaki, wręcz pikantne, z delikatną nutą morelowej słodyczy tworzą niezwykłe połączenie. Całość dopełnia chrupiąca ziemniaczana pierzynka.

Składniki na 10 porcji:
  • 1,5 kg wołowiny (gulasz lub pieczeń)
  • 3 pory
  • 3 duże czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • płatki chilli
  • zioła prowansalskie
  • 3-4 łyżki czerwonego octu balsamicznego
  • 500 ml bulionu
  • 200 g suszonych moreli
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1/4 masła

Wolowine pokroic w drobna kostke i podsmazyc na oliwie z oliwek. Pokroić pory, obrac cebule i czosnek, drobno posiekac i równiez podsmazyc. Morele posiekac i dodac do miesa i warzyw. Nastepnie dodac przyprawy: sól, pieprz, chili, ziola prowansalskie, ocet balsamiczny, koncentrat pomidorowy i bulion. Gotowac kilka minut.

W miedzyczasie obrac ziemniaki i pokroic je w cienkie plasterki. Przelozyc mieso z warzywami do formy, ulozyc na wierzchu ziemniaki, doprawic sola i pieprzem i pokryc cienkimi kawalkami masla. Piec w temp. 200° C na dolnej szynie ok.1 godziny.

Podawac z posiekana pietruszka i zielona salata.

2 komentarze: