7 sierpnia 2018

Klopsiki z tuńczyka

Obiad lub kolacja, na ciepło lub na zimno ... na każdą okazję, zwłaszcza w upalne dni, kiedy nie mamy ochoty na gotowanie. Prosty, szybki i łatwy przepis - klopsiki z tuńczyka w dodatku z  tuńczyka z puszki - łatwiej i szybciej już chyba nie można, przy tym smakuje wyśmienicie.

Składniki na 6 klopsików:
  • 1 puszka tuńczyka we własnym sosie
  • 100 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała szalotka
  • bazylia
  • 2 jajka
  • 30 g bułki tartej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • masło klarowane 

Obrac pieczarki ze skórki i odciac lodygi, pokroic lub drobno zmiksowac razem z papryka, szalotka, bazylia i czosnkiem.
Przecedzic tunczyka przez sito miazdzac go widelcem, nastepnie zmieszac z warzywami, doprawic sola, pieprzem i sokiem z cytryny, dodac jajka i bulke tarta.
Uformowac z masy klopsiki, z tej ilosci wychodzi ok. 6 sztuk.
Smazyc ze wszystkich stron. 

Podawac z salata lub z warzywnym spaghetti. Smakuja tez nastepnego dnia lub na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz