15 sierpnia 2018

Polędwica grillowana w marynacie rozmarynowo-balsamicznej

Grillowana polędwica smakuje doskonale, jest delikatna, soczysta, z lekką nutą rozmarynu, który dobrze komponuje się z porzeczkowym chutney. Dodatkiem może być puree z batatów - niewielki nakład pracy gwarantuje smaczny i oryginalny obiad.

Składniki dla 4 osób:
  • 2 filety wieprzowe (łącznie ok. 800 g)
Marynata:
  • 80 ml czerwonego octu balsamicznego
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • ½ łyżeczki mieszanki pieprzu *
Puree z batatów:
  • 2 bataty (ok. 500 g)
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • chili w proszku (opcjonalnie)

* Mieszanka pieprzu.
Do marynaty uzylam gotowej mieszanki pieprzu  "Pfeffer Symphonie", która jest dostepna równiez w Polsce  m.in. TUTAJ
Oczywiscie mozna zrobic samemu taka mieszanke z bialego, czarnego i zielonego pieprzu (lacznie 94%), różowego pieprzu (5%) i ziela angielskiego (1%) lub uzyc po prostu  gatunku pieprzu wedlug uznania.

Wymieszac dokladnie wszystkie skladniki marynaty, poledwice wlozyc do torebki plastikowej, zalac marynata, zapiac klipsem i wlozyc do lodówki na co najmniej 3-4 godziny.
Im dluzej pozostana w marynacie, tym bardziej beda mialy intensywny smak, nie nalezy jednak przesadzac, gdyz jesli przekroczymy 6 godzin, smak marynaty stanie sie zbyt dominujacy.
Grillowac ok 30-40 min, az osiagnie temp. max 65° C, wtedy jest jeszcze rózowa i soczysta.

Bataty obrac, pokroic i gotowac ok. 15 min.
W osobnym garnku krótko zagotowac mleko z maslem i przyprawami, dodac odcedzone i przecisniete przez praske bataty, wszystko dokladnie wymieszac.

Poledwice podawac z chutney i ziemniaczanym puree.
Przepis na chutney TUTAJ

6 DRUKUJ PRZEPIS

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz