23 sierpnia 2018

Szybki obiad - klopsiki z warzywami

Klopsiki duszone z warzywami, łatwy i bardzo szybki obiad jednogarnkowy, przygotowany w 30 minut. Z lekkim bałkańskim akcentem - dzięki paście paprykowej i serowi feta.

Składniki na 4 porcje:
  • 600 g mięsa mielonego
  • 1-2 cebule
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 jajko
  • sól pieprz
  • 400 g ziemniaków
  • 2 duże pomidory (ok. 400 g)
  • 400 g papryki
  • 500 ml wody
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 łyżki pasty paprykowej
  • 200 g sera feta

Posiekac cebule i wymieszac z miesem mielonym, musztarda i jajkiem. Doprawic solą i pieprzem i zrobic kulki wielkosci orzecha wloskiego
Obrac ziemniaki i pokroic w plasterki 5 mm, pomidory i papryke równiez pokroic na kawalki.


Umiescic warzywa i lekko splaszczone klopsiki do wystarczająco duzego rondla. Wodę wymieszac dokladnie z koncentratem pomidorowym i pasta paprykowa, doprawic do smaku i zalac nia warzywa z klopsikami. Doprowadzic do wrzenia i gotowac na srednim ogniu przez około 30 minut.
Danie posypac serem i piecc w temp. 230 ° C przez ok. 5 minut.

Jesli nie chcemy, nie musimy zapiekac sera, mozemy tylko posypac potrawe pokruszonym serem, lub podac bez sera. Kazda wersja jest bardzo smaczna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz