Składniki na 4 porcje:
- 600 g mięsa mielonego
- 1-2 cebule
- 1 łyżka musztardy
- 1 jajko
- sól pieprz
- 400 g ziemniaków
- 2 duże pomidory (ok. 400 g)
- 400 g papryki
- 500 ml wody
- 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1,5 łyżki pasty paprykowej
- 200 g sera feta
Posiekac cebule i wymieszac z miesem mielonym, musztarda i jajkiem. Doprawic solą i pieprzem i zrobic kulki wielkosci orzecha wloskiego
Obrac ziemniaki i pokroic w plasterki 5 mm, pomidory i papryke równiez pokroic na kawalki.
Umiescic warzywa i lekko splaszczone klopsiki do wystarczająco duzego rondla. Wodę wymieszac dokladnie z koncentratem pomidorowym i pasta paprykowa, doprawic do smaku i zalac nia warzywa z klopsikami. Doprowadzic do wrzenia i gotowac na srednim ogniu przez około 30 minut.
Danie posypac serem i piecc w temp. 230 ° C przez ok. 5 minut.
Jesli nie chcemy, nie musimy zapiekac sera, mozemy tylko posypac potrawe pokruszonym serem, lub podac bez sera. Kazda wersja jest bardzo smaczna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz