Prosta, szybka i smaczna sałatka z pełnoziarnistym spaghetti (można oczywiście użyć dowolnego chińskiego makaronu) z chrupiącymi warzywami w kremowo-pikantnym sosie orzechowym z sokiem z limonki, sosem sojowym i czosnkiem. Całość jest zwieńczona posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Składniki na 4 porcje:
- 100 g groszku cukrowego
- 400 g pełnoziarnistego spaghetti
- 300 g marchwi
- 2 papryki
- dymka
- orzeszki ziemne
Sos orzechowy:
- 1 ząbek czosnku
- 40 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżki masła orzechowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- sok z 1 limonki
W wodzie, w której bedziemy gotowac makaron blanszowac najpierw przez minute groszek cukrowy i nastepnie ugotowac makaron al dente.
W miedzyczasie pokroic marchewki, dymke i paprykej w cienkie paski oraz posiekac drobno czosnek i orzeszki ziemne.
Salatke podawac z pokrojona dymka i posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Przyrzadzic sos orzechowy - zblendowac oliwe, ocet, syrop klonowy, maslo orzechowe, sos sojowy, sok z limonki i posiekany czosnek.
W dużej misce wymieszac zimny makaron z sosem, a nastepnie dodac warzywa.
Salatke podawac z pokrojona dymka i posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz