22 sierpnia 2018

Ciasteczka serowo - wiśniowe

Bardzo smaczne ciasteczka z ciasta francuskiego z masą serową i konfiturami wiśniowymi. Z podanej ilości wychodzi 10 ciasteczek.

Składniki na 10 ciasteczek:
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 100 g serka śmietankowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru 
  • konfitury wiśniowe
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (np. demerara) 

Rozgrzac piekarnik do 200° C.
Wymieszac ser, ekstrakt waniliowy, sok z cytryny i cukier, az powstanie gladka masa.
Pokroic plat ciasta francuskiego na 10 kwadratów i ulozyc je na blasze wylozonej papierem do pieczenia lub silikonowa wkladka.
Naciac linie wokól krawedzi ciasta - około 1 cm od krawedzi, uwazajac aby calkiem nie przeciac ciasta.
Nakluc kilka malych otworów na srodku kazdego kawalka, posmarowac go czubata lyzeczka twarogu i wygladzic az do krawedzi.
Na wierzch polozyc 1 lyzke nadzienia z wisni.
Ubic jajko w malej miseczce i posmarowac nim krawedzie ciastek, a nastepnie posypac je cukrem trzcinowym.
Piec 12-15 minut, az uzyskaja zloty kolor.


Po wyjeciu z piekarnika pozostawic na kilka minut do ostygniecia, a następnie posypac wierzch skórka z cytryny.
Podawac na ciepło lub na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz