Składniki na 10 ciasteczek:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 100 g serka śmietankowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki cukru
- konfitury wiśniowe
- skórka z 1 cytryny
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru trzcinowego (np. demerara)
Rozgrzac piekarnik do 200° C.
Wymieszac ser, ekstrakt waniliowy, sok z cytryny i cukier, az powstanie gladka masa.
Po wyjeciu z piekarnika pozostawic na kilka minut do ostygniecia, a następnie posypac wierzch skórka z cytryny.
Pokroic plat ciasta francuskiego na 10 kwadratów i ulozyc je na blasze wylozonej papierem do pieczenia lub silikonowa wkladka.
Naciac linie wokól krawedzi ciasta - około 1 cm od krawedzi, uwazajac aby calkiem nie przeciac ciasta.
Nakluc kilka malych otworów na srodku kazdego kawalka, posmarowac go czubata lyzeczka twarogu i wygladzic az do krawedzi.
Na wierzch polozyc 1 lyzke nadzienia z wisni.
Ubic jajko w malej miseczce i posmarowac nim krawedzie ciastek, a nastepnie posypac je cukrem trzcinowym.
Piec 12-15 minut, az uzyskaja zloty kolor.
Po wyjeciu z piekarnika pozostawic na kilka minut do ostygniecia, a następnie posypac wierzch skórka z cytryny.
Podawac na ciepło lub na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz