24 sierpnia 2018

Szybki obiad - danie z batatów i tatara

Szybki jednogarnkowy obiad, gotowy w 25 minut, bardzo smaczne połączenie batatów, tatara, pomidorów, papryki i czerwonej fasoli. Lekko słodko-pikantne danie, udekorowane topionym serkiem i startą mozzarellą.

Składniki na 2 porcje:
  • 300 g batatów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka płatków chili
  • 1 łyżka oleju
  • 250 g tatara
  • ½ łyżeczka słodkiej papryki 
  • ½ łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
  • sól,  pieprz
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 200 g pomidorów z puszki
  • 200 g czerwonej fasoli
  • ser topiony
  • mozzarella (starta)

Obrane bataty i papryke pokroic na male kawalki, cebule pokroic w drobna  kostke.
Podsmayc tatara na oleju, dodac cebule, czosnek i platki chili, doprawic papryka, kuminem, sola i pieprzem.
Dodac bataty, papryke, pomidory z puszki  i bulion, gotowac  przez 15 minut. Na koniec dodac czerwona fasole przeplukana w wodzie i gotowac jeszcze przez chwile.

Podawac udekorowane serem  topionym i tarta mozzarella.

6 DRUKUJ PRZEPIS

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz