19 sierpnia 2018

Szybki obiad - gazpacho i rolki z rostbefu

Nic nie sprawdza się  w upalne dni lepiej niż gazpacho, bardzo smaczny i orzeźwiający hiszpański chłodnik. Tym razem z lekko owocową nutą. Ze względu na nektarynkę zrezygnowałam z tradycyjnego pieczywa, dzięki któremu gazpacho jest bardziej pożywne, za to podałam do niego błyskawicznie przygotowane rolki z resztek pieczeni wołowej, nadziewane farszem jabłkowo-ogórkowym, doprawionym pastą wasabi. W niecałe 25 minut powstał smaczny i nieprzeciętny obiad.

Składniki dla 2 osób:
  • 5 średnich pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 nektarynka
  • szczypta papryki
  • szczypta curry
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka białego octu balsamicznego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Rolki z rostbefu:
  • 300 g zimnego rostbefu
  • 1 mały ogórek 
  • 1 kwaśne jabłko 
  • 2 łyżki crème fraiche
  • 1/2 łyżeczki wasabi
  • sól, świeżo zmielony biały pieprz


Obrac pomidory, pozostale warzywa i pokroic w kostke wraz z nektarynka. Dodac oliwe z oliwek, przyprawy i miksowac ok 50 sek., doprawic octem balsamicznym i winnym.
Wstawic do lodówki na min. godzine.

Przed podaniem ozdobic kilkoma kawalkami drobno pokrojonej papryki i ogórka.


Obrac ogórka i wydrazyc pestki a z jablka wydrazyc gniazdo nasienne. Ogórka i jablko pokroic w kostke, zmieszac z  crème fraîche i wasabi.
Jesli nie lubimy bardzo ostrych potraw, mozna zamiast wasabi uzyc chrzanu. Doprawic sola i pieprzem, ale ostroznie, gdyz wasabi jest bardzo ostre.
Pieczen wolowa pokroic w plastry, kazdy plaster posmarowac dwiema lyzeczkami farszu i zrolowac.

Rolki podawac z reszta farszu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz