Szybki obiad na upały



  • 5 dojrzałych, srednich pomidorów
  • 1 papryka
  • 1 nektarynka
  • 1 duza  czerwona  cebula
  • 1 ogórek
  • 1 zabek  czosnku
  • szczypta  slodkiej papryki
  • szczypta curry
  • sól i pieprz
  • 1 lyzka  bialego octu balsamicznego
  • 2 lyzki  czerwonego octu  winnego
  • 3 lyzki oliwy z oliwek


Nic tak nie  sprawdzilo  sie  w upalne  dni jak gazpacho,  czyli bardzo smaczny i orzezwiajacy  hiszpanski chlodnik.

Tym razem z lekka  owocowa nutka.


Obrac  pomidory i pokroic  w kostke. 
Obrac ogóka i razem z pozostalymi warzywami pokroic  równiez w  kostke.
Dodac oliwe z oliwek, przyprawy i miksowac ok 50 sek. doprawic  octem balsamicznym i  winnym.
Wstawic  do lodówki na min.  godzine.
Ozdobic kilkoma  kawalkami  drobno pokrojonej papryki i ogórka.




ROLKI Z OSTRYM FARSZEM OGÓRKOWO-JABLKOWYM
  • 300 g pieczeni wolowej
  • 1 ogórek
  • 1 kwasne  jablko
  • 1 lyzeczka  wasabi
  • 2 lyzki crème fraîche
  • sól i pieprz

Obrac  ogórka i  wydrazyc  pestki  a nastepnie wydrazyc  gniazdo nasienne z jablka, ogórka i jablko pokroic  w kostke, zmieszac  z kwasna  smietana  crème fraîche i  z wasabi. 
Jesli nie lubimy bardzo ostrych potraw,  mozna zamiast wasabi uzyc  chrzanu.
Doprawic  sola i pieprzem, ale  ostroznie, gdyz  wasabi jest bardzo ostre.
Pieczen  wolowa pokroic  w plastry, kazdy plaster posmarowac dwiema 
lyzeczkami farszu i i go zwinac.
Podawac z reszta  farszu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz