Dla wielbicieli chutney - wersja z porzeczkami, do której używam własnego porzeczkowego octu balsamicznego. Porzeczki mogą być jednokolorowe lub mieszane, taki chutney doskonale też smakuje z jagodami, jeżynami lub malinami.
Składniki na 10 słoików á 200 ml:
- 700 g cebuli
- imbir 3-4 cm
- 1-2 małe papryczki chilli
- olej do smażenia
- 1 l soku z porzeczki
- 1 kg czarnych porzeczek
- 1 jablko (opcjonalnie)
- sok z 1 pomarańczy
- sok z 1 cytryny
- 100 ml octu balsamicznego *
- 1/2 laski cynamonu
- 3-4 goździki
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
- 50 g cukru
- 350 g cukru żelującego
Obrac cebule i pokroic w piórka, imbir i papryczke chili drobno posiekac i smazyc w malej ilosci oliwy, nastepnie dodac porzeczki i ew. drobno pokrojone jablka, zredukowany sok z porzeczki, wszystkie przyprawy, sok pomaranczowy i cytrynowy oraz porzeczkowy ocet balsamiczny.
* Przepis na wlasny porzeczkowy ocet balsamiczny TUTAJ
Na koniec dodac cukier i cukier zelujacy i gotowac tak dlugo, az owoce sie rozgotuja (ok. 20 minut)
Przelac do wysterylizowanych sloików i postawic do góry dnem do wystygniecia.
Chutney pasuje do serów, kanapek, do mies, potraw z grilla, do sosów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz