17 sierpnia 2018

Burger z pieczonym camembertem

Lekki burger na kolację to nie tylko smaczny, szybki i pożywny posiłek, ale także kolejny sposób na wykorzystanie porzeczkowego chutney. Ser i chutey to niezwykła kompozycja smaków tego „camemburgera”.

Składniki dla 1 osoby:
  • 1 dowolna bułeczka
  • 1 camembert
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 szalotka
  • rukola
  • 2 orzechy włoskie (opcjonalnie)
  • 1 łyżka porzeczkowego chutney

Odciac czesc wieczka sera lub wydrazyc wglebienie i ulozyc w nim cienkie plasterki czosnku. Posypac  ser posiekana natka pietruszki, skropic odrobina oliwy z oliwek i owinac folia  aluminiowa. Piec ok. 20 minut w temp. 180° C. 
Wydrazona czesc sera mozna upiec w tym samym czasie skrapiajac ja miodem i posypujac rozmarynem. 
W miedzyczasie przeciac buleczke, wylozyc  rukola i przyrumieniona posiekana cebula (opcjonalnie - pokruszonymi orzechami) nastepnie upieczonym serem. 

Burgera przykryc wierzchem bulki wysmarowanym porzeczkowym chutney.
Przepis na chutney TUTAJ

2 komentarze:

  1. O Jessu, ale ten serek smakowicie wypływa. Wprost prosi: "Zjedz mnie!"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczony camenbert jest chyba najsmaczniejszym i najbabardziej popularnym pieczonym serem. Smakuje doskonale z borówkami. Czesto go jem wlasnie w takiej formie na kolacje.

      Usuń