Lekki burger na kolację to nie tylko smaczny, szybki i pożywny posiłek, ale także kolejny sposób na wykorzystanie porzeczkowego chutney. Ser i chutey to niezwykła kompozycja smaków tego „camemburgera”.
- 1 dowolna bułeczka
- 1 camembert
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 szalotka
- rukola
- 2 orzechy włoskie (opcjonalnie)
- 1 łyżka porzeczkowego chutney
Odciac czesc wieczka sera lub wydrazyc wglebienie i ulozyc w nim cienkie plasterki czosnku. Posypac ser posiekana natka pietruszki, skropic odrobina oliwy z oliwek i owinac folia aluminiowa. Piec ok. 20 minut w temp. 180° C.
Wydrazona czesc sera mozna upiec w tym samym czasie skrapiajac ja miodem i posypujac rozmarynem.
W miedzyczasie przeciac buleczke, wylozyc rukola i przyrumieniona posiekana cebula (opcjonalnie - pokruszonymi orzechami) nastepnie upieczonym serem.
Wydrazona czesc sera mozna upiec w tym samym czasie skrapiajac ja miodem i posypujac rozmarynem.
W miedzyczasie przeciac buleczke, wylozyc rukola i przyrumieniona posiekana cebula (opcjonalnie - pokruszonymi orzechami) nastepnie upieczonym serem.
Burgera przykryc wierzchem bulki wysmarowanym porzeczkowym chutney.
Przepis na chutney TUTAJ
O Jessu, ale ten serek smakowicie wypływa. Wprost prosi: "Zjedz mnie!"
OdpowiedzUsuńPieczony camenbert jest chyba najsmaczniejszym i najbabardziej popularnym pieczonym serem. Smakuje doskonale z borówkami. Czesto go jem wlasnie w takiej formie na kolacje.
Usuń