Chrupiąca cukinia panierowana w panko i parmezanie - doskonała przystawka, przekąska lub nawet cały posiłek z pikantnym sosem pomidorowym, najlepiej domowej roboty.
Składniki na 4 porcje:
- 3 duże cukinie
- 3 średnie jajka
- 300 g panierki panko
- 200 g parmezanu
- sól, pieprz
- sos pomidorowy
- świeża bazylia
Cukinie umyc i pokroic w slupki, nie trzeba obierac.
Wlozyc do durszlaka i posolic, poczekac chwile az wycieknie z nich woda - im wiecej jej bedzie, tym beda bardziej chrupiace.
Przygotowujemy jajka do panierowania, na innym talerzu panierke panko z polowa parmezanu
Obtaczamy paluszki najpierw w jajku, potem w panierce z parmezanem i smazymy na glebokim oleju.
Kiedy paluszki beda zlote, kladziemy je na kratke, aby obciekly z tluszczu i nastepnie obtaczamy w reszcie parmezanu.
Podajemy na goraco z sosem pomidorowym i bazylia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz