21 sierpnia 2018

Chrupiąca cukinia z parmezanem

Chrupiąca cukinia panierowana w panko i parmezanie - doskonała przystawka, przekąska lub nawet cały posiłek z pikantnym sosem pomidorowym, najlepiej domowej roboty.

Składniki na 4 porcje:
  • 3 duże cukinie
  • 3 średnie jajka
  • 300 g panierki panko
  • 200 g parmezanu
  • sól, pieprz
  • sos pomidorowy
  • świeża bazylia

Cukinie umyc i pokroic w slupki, nie trzeba obierac.
Wlozyc do durszlaka i posolic, poczekac chwile az wycieknie z nich woda - im wiecej jej bedzie, tym beda bardziej chrupiace.
Przygotowujemy jajka do panierowania, na innym talerzu panierke panko z polowa parmezanu
Obtaczamy paluszki najpierw w jajku, potem w panierce z parmezanem i smazymy na glebokim oleju.
Kiedy paluszki beda zlote, kladziemy je na kratke, aby obciekly z tluszczu i nastepnie obtaczamy w reszcie parmezanu.

Podajemy na goraco z sosem pomidorowym i bazylia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz