22 czerwca 2014

Spaghetti z cukinii à la carbonara

Dla miłośników cukinii i szybkiej kuchni. Obiad w 15 minut, prosty, smaczny, może zadowolić nie tylko zwolenników diety rozdzielnej.



Składniki na 2 porcje:
  • 3 duże cukinie
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 5-6 grubych plastrów wędzonego bekonu
  • 1 żółtko
  • śmietana
  • świeżo mielony pieprz
  • świeżo starty parmezan lub cienkie plasterki 

Szalotke i czosnek drobno posiekac, bekon pokroic w waskie paski, Najpierw usmazyc szalotke z czosnkiem na masle, potem dodac bekon i smazyc 3-4 min. az bedzie chrupiacy. Dodac troche wody i dusic dalsze 5 min. 
Zóltko roztrzepac ze smietana, powoli dodawac do bekonu i zagrzac, ale juz nie gotowac.

Odciac obydwa konce cukini, pokroic wzdluz w cienkie paski.
W zaleznosci od grubosci pasków blanszowac 30-60 sekund, odcedzic, pokroic paski na waskie "nitki", nalozyc na talerz i polac sosem.

Podawac posypane swiezo startym parmezanem albo platkami parmezanu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz