26 czerwca 2014

Sakiewki z jabłkami

Jeśli mamy gotowe mrożone ciasto na strudel, przygotowanie tego pysznego deseru zajmuje około 15 minut (nie licząc czasu pieczenia). Mini strudle smakują z sosem waniliowym lub lodami waniliowymi.



Składniki na 6 sakiewek:
  • 2 małe jabłka
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1-2 łyżki siekanych migdałów 
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • świeże ciasto  na strudel
  • 25 g masła

Kazdy plat ciasta posmarowac stopionym maslem, polozyc na nim nastepny plat, polowe ponownie posmarowac maslem i przykryc ja druga polowa. Calosc przeciac na pól - uzyskamy w ten sposób 2 czterowarstwowe kwadraty. Tak samo postepujemy z 4 nastepnymi platami.
Foremki na muffinki smarujemy maslem i do kazdej wkladamy kwadrat ciasta, nadziewamy go jablkami pokrojonymi w kostke i zmieszanymi z rodzynkami, migdalami, cukrem i ew. cynamonem. 
Konce ciasta sklejamy, tworzac rodzaj sakiewki. 
Pieczemy ok. 30-35 min. w temp. 180-200° C

Podajemy z sosem waniliowym lub lodami waniliowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz