4 czerwca 2014

Tarta z zielonymi szparagami

Doskonały lekki obiad lub kolacja - delikatna tarta z zielonymi szparagami. Proste, szybkie i bardzo smaczne danie.


Składniki na 4-6 porcji:
  • 180 g mąki
  • 75 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • ok. 70 ml wody
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 500 g zielonych szparagów
  • 350 g serka śmietankowego
  • 200 g kwaśnej śmietany (creme fraiche)
  • 3 jajka
  • sól, pieprz

Zmiksowac make z maslem i sola, pomalu dodawac wode. Wstawic ciasto na godzine do lodówki, wyjac 20 minut przed dalsza obróbka. 
Ciasto rozwalkowac, wlozyc do foremki i posypac spód bulka tarta.

Szparagi blaszujemy ok. 2 min. i splukujemy lodowata woda, nastepnie suszymy w reczniku papierowym. 
Ser mieszamy ze smietana i jajkami, doprawiamy sola i pieprzem. 
Wkladamy do foremki szparagi i zalewamy masa serowa. 
Pieczemy ok. 40 min. w temp. 170° C

Podajemy na cieplo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz