Doskonały lekki obiad lub kolacja - delikatna tarta z zielonymi szparagami. Proste, szybkie i bardzo smaczne danie.
Składniki na 4-6 porcji:
- 180 g mąki
- 75 g zimnego masła
- szczypta soli
- ok. 70 ml wody
- 2 łyżki bułki tartej
- 500 g zielonych szparagów
- 350 g serka śmietankowego
- 200 g kwaśnej śmietany (creme fraiche)
- 3 jajka
- sól, pieprz
Ciasto rozwalkowac, wlozyc do foremki i posypac spód bulka tarta.
Szparagi blaszujemy ok. 2 min. i splukujemy lodowata woda, nastepnie suszymy w reczniku papierowym.
Ser mieszamy ze smietana i jajkami, doprawiamy sola i pieprzem.
Wkladamy do foremki szparagi i zalewamy masa serowa.
Pieczemy ok. 40 min. w temp. 170° C
Podajemy na cieplo.
Ser mieszamy ze smietana i jajkami, doprawiamy sola i pieprzem.
Wkladamy do foremki szparagi i zalewamy masa serowa.
Pieczemy ok. 40 min. w temp. 170° C
Podajemy na cieplo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz