Schab nadziewany na kolorowo ogórkami konserwowymi i salami. Coś dla oka i podniebienia, smakuje jak każda pieczeń tego typu na gorąco i na zimno.
Składniki na 1 pieczeń:
- schab
- kilka ogórków konserwowych
- salami lub inna twarda kiełbasa
- cebula
- czosnek
- majeranek
- sól, pieprz
W tym celu pokroilam ogórki i salami na paski 1cm x 1 cm o dlugosci 10 cm.
Najpierw z jednej strony wydrazylam ostrym waskilm nozem male dziurki, w które wsadzalam na zmiane salami i ogórki, potem tak samo zrobilam z drugiej strony.
Schab doprawilam przyprawami i odatawilam do lodówki na kilka godzin.
Pieklam razem z pokrojona cebula i kilkoma zabkami czosnku w temp. 160° C. polewajac wlasnym sosem od czasu do czasu.
Na 2-kilogramowy kawalek potrzebowalam ok 2,5 godziny.
Smakuje zarówno na cieplo we wlasnym sosie, jak i na zimno.
Najpierw z jednej strony wydrazylam ostrym waskilm nozem male dziurki, w które wsadzalam na zmiane salami i ogórki, potem tak samo zrobilam z drugiej strony.
Schab doprawilam przyprawami i odatawilam do lodówki na kilka godzin.
Pieklam razem z pokrojona cebula i kilkoma zabkami czosnku w temp. 160° C. polewajac wlasnym sosem od czasu do czasu.
Na 2-kilogramowy kawalek potrzebowalam ok 2,5 godziny.
Smakuje zarówno na cieplo we wlasnym sosie, jak i na zimno.
Smakuje zarówno na cieplo we wlasnym sosie, jak i na zimno.
Ale bajerek! Wygląda jak keks! Gdy przyjedzie Martik, to ją zainspiruję (i mam nadzieję, że przywiezie ten ekologiczny schab z ich świnek). Buziaki!
OdpowiedzUsuńJest z tym troche pracy, ale efekt wszystkich zachwyca.
Usuń