8 czerwca 2014

Mozaikowo nadziewany schab

Schab nadziewany na kolorowo ogórkami konserwowymi i salami. Coś dla oka i podniebienia,  smakuje jak każda pieczeń tego typu na gorąco i na zimno.


Składniki na 1 pieczeń:
  • schab 
  • kilka ogórków konserwowych
  • salami lub inna twarda kiełbasa 
  • cebula
  • czosnek
  • majeranek
  • sól, pieprz

Poniewaz mój kawalek mial 20 cm dlugosci, szpikowalam go z dwóch stron, aby mozaika wyszla w miare równomierna. 
W tym celu pokroilam ogórki i salami na paski 1cm x 1 cm o dlugosci 10 cm. 
Najpierw z jednej strony wydrazylam ostrym waskilm nozem male dziurki, w które wsadzalam na zmiane salami i ogórki, potem tak samo zrobilam z drugiej strony. 
Schab doprawilam przyprawami i odatawilam do lodówki na kilka godzin. 
Pieklam razem z pokrojona cebula i kilkoma zabkami czosnku w temp. 160° C. polewajac  wlasnym  sosem od czasu do czasu. 
Na 2-kilogramowy kawalek potrzebowalam ok 2,5 godziny. 
Smakuje zarówno na cieplo we wlasnym sosie, jak i na zimno.

Smakuje zarówno na cieplo we wlasnym sosie, jak i na zimno.

2 komentarze:

  1. Ale bajerek! Wygląda jak keks! Gdy przyjedzie Martik, to ją zainspiruję (i mam nadzieję, że przywiezie ten ekologiczny schab z ich świnek). Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest z tym troche pracy, ale efekt wszystkich zachwyca.

      Usuń