Proste, szybkie i bardzo smaczne danie - gruszka z bekonem i dymka. Może być dodatkiem do mięsa lub np. szybką, ciepłą kolacją.
Składniki na 4 porcje::
- 4 pęczki dymki
- 2 duże gruszki
- 200 g bekonu
- sól. pieprz
- 100 ml bulionu
- 50 ml białego wina
- masło klarowane
Plastry bekonu przekroic na polówki, cebulke pokroic na spore kawalki. Gruszki obrac i pokroic. Bekon smazymy az bedzie chrupiacy, pod koniec dodajemy na chwile gruszki. Wyjmujemy z patelni i w tym samym tluszczu smazymy cebulke, dodajemy rosól i wino. Redukujemy plyn, doprawiamy sola i pieprzem. Mieszamy bekon z cebulkami.
Podajemy jako osobne danie lub dodatek do miesa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz