3 czerwca 2014

Cebulka z gruszką i bekonem

Proste, szybkie i bardzo smaczne danie - gruszka z bekonem i dymka. Może być dodatkiem do mięsa lub np. szybką, ciepłą kolacją.


Składniki na 4 porcje::
  • 4 pęczki dymki
  • 2 duże gruszki
  • 200 g bekonu
  • sól. pieprz
  • 100 ml bulionu
  • 50 ml białego wina
  • masło klarowane 

Plastry bekonu przekroic na polówki, cebulke pokroic na spore kawalki. Gruszki obrac i pokroic. Bekon smazymy az bedzie chrupiacy, pod koniec dodajemy na chwile gruszki. Wyjmujemy z patelni i w tym samym tluszczu smazymy cebulke, dodajemy rosól i wino. Redukujemy plyn, doprawiamy sola i pieprzem. Mieszamy bekon z cebulkami.

Podajemy jako osobne danie lub dodatek do miesa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz