20 czerwca 2014

Ziemniaki a la pizza i ogórkowa salsa

Proste, ale niezwykle smaczne i szybkie danie inspirowane kuchnią włoską i nie tylko ...


Składniki na  6 porcji:
  • 10 dużych ziemniaków
  • 6-8 pomidorów
  • 400 g mozzarelli
  • sól, pieprz
  • 100 g salami w cienkich plasterkach
  • pesto rosso arrabbiata
  • bazylia
Ogórkowa salsa:
  • 1 średni ogórek
  • 2 świeże morele lub 5 suszonych
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 czerwonej papryczki chili
  • biały ocet balsamiczny
  • świeży koprek
  • pieprz tellicherry 
  • curry goa 
  • świeże listki mięty

Ziemniaki ugotowac w mundurkach, obrac i pokroic w plastry.
Ulozyc na blasze do pieczenia, doprawic sola i pieprzem. Posmarowac kazdy plaster pomidorowym pesto*, nalozyc plsterek salami, pomidora, listek bazylii i plaster mozzarelli. 
Piec ok. 20 min. w temp. 200°C


*przepis na domowe pesto TUTAJ

Ogórka i morele pokroic w kostki, cebule i ziola drobno posiekac.
Wszystko razem wymieszac, doprawic  i odstawic na ok. godzine, aby sie "przegryzlo".

Ziemniaki podawac z salsa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz