Proste, ale niezwykle smaczne i szybkie danie inspirowane kuchnią włoską i nie tylko ...
Składniki na 6 porcji:
- 10 dużych ziemniaków
- 6-8 pomidorów
- 400 g mozzarelli
- sól, pieprz
- 100 g salami w cienkich plasterkach
- pesto rosso arrabbiata
- bazylia
Ogórkowa salsa:
- 1 średni ogórek
- 2 świeże morele lub 5 suszonych
- 1 czerwona cebula
- 1/2 czerwonej papryczki chili
- biały ocet balsamiczny
- świeży koprek
- pieprz tellicherry
- curry goa
- świeże listki mięty
Ulozyc na blasze do pieczenia, doprawic sola i pieprzem. Posmarowac kazdy plaster pomidorowym pesto*, nalozyc plsterek salami, pomidora, listek bazylii i plaster mozzarelli.
Piec ok. 20 min. w temp. 200°C
Piec ok. 20 min. w temp. 200°C
*przepis na domowe pesto TUTAJ
Ogórka i morele pokroic w kostki, cebule i ziola drobno posiekac.
Wszystko razem wymieszac, doprawic i odstawic na ok. godzine, aby sie "przegryzlo".
Ziemniaki podawac z salsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz