16 czerwca 2014

Zapiekanka z pączków i jabłek

Co zrobić z dwoma pączkami, których nikt już nie chce? Dodaj 2 jabłka i wyczaruj pyszny deser w kilka minut (bez czasu pieczenia).


Składniki na 6 porcji:
  • 2 pączki
  • 2 jablka
  • 250 g twarogu / serka homogenizowanego
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • 80 g cukru
  • 20 g budyniu w proszku
  • garsc rodzynek
  • cynamon

Paczki kroimy w plastry o grubosci 1 cm, wydrazone jablka równiez w plastry o tej samej grubosci. Wkladamy na przemian do lekko natluszczonej foremki, zalewamy masa z serka, mleka, jajek, cukru i budyniu. Mozna dodac rodzynki. Pieczemy ok. 40 min. w temp. 180° C

Po upieczeniu mozna posypac mieszanka cukru z cynamonem. Serwujemy z sosem waniliowym. Smakuje zarówno na cieplo, jak i na zimno.

2 komentarze:

  1. Ale fajny przepis! z paru pączków cała blacha ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niezupelnie blacha, tylko srednia foremka, ale jako deser wystarczy dla kilku osób :)

      Usuń