Prosta, szybka i smaczna sałatka z chrupiącymi ziemniakami i niezwykłym dressingiem wiśniowym. Świeżo starty parmezan nadaje jej niepowtarzalnego smaku.
Składniki na 2 porcje:
- 2 garście mieszanych sałat
- 2 duże ziemniaki
- olej rzepakowy do ziemniaków
- 1 mały ogórek
- parmezan
- świeża bazylia
Wiśniowy dressing:
Najpierw przygotowujemy dressing.
2/3 wisni bez pestek miksujemy z odrobina oliwy, dodajemy drobno pokrojone szalotki, ocet balsamiczny i pozostale wisnie w calosci (bez pestek), doprawiamy sola i pieprzem. Mozna dodac 2-3 lyzki wody, jesli dressing bedzie zbyt gesty.
Ziemniaki pokrojone w plasterki smazymy w oleju, po usmazeniu solimy i przechowujemy w piekarniku w temp. 150° C.
Salate polewamy dressingiem, dodajemy pokrojonego w plasterki ogórka i smazone ziemniaki. Na wierzch ukladamy listki swiezej bazylii i platki startego parmezanu.
Podajemy z pieczywem, ulubionymi dodatkami lub po prostu bez niczego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz