14 czerwca 2014

Sałatka z wiśniowym dressingiem

Prosta, szybka i smaczna sałatka z chrupiącymi ziemniakami i niezwykłym dressingiem wiśniowym. Świeżo starty parmezan nadaje jej niepowtarzalnego smaku.


Składniki na 2 porcje:
  • 2 garście mieszanych sałat
  • 2 duże ziemniaki
  • olej rzepakowy do ziemniaków
  • 1 mały ogórek
  • parmezan
  • świeża bazylia
Wiśniowy dressing: 
  • 30 wiśni bez pestek
  • 2 szalotki
  • biały ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Najpierw przygotowujemy  dressing.
2/3 wisni bez pestek miksujemy z odrobina oliwy, dodajemy drobno pokrojone szalotki, ocet balsamiczny i pozostale wisnie w calosci (bez pestek), doprawiamy sola i pieprzem. Mozna dodac 2-3 lyzki wody, jesli dressing bedzie zbyt gesty.

Ziemniaki pokrojone w plasterki smazymy w oleju, po usmazeniu solimy i przechowujemy w piekarniku w temp. 150° C.
Salate  polewamy dressingiem, dodajemy pokrojonego w plasterki ogórka i smazone ziemniaki. Na wierzch ukladamy listki swiezej bazylii i platki startego parmezanu.

Podajemy z pieczywem, ulubionymi dodatkami lub po prostu bez niczego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz