11 czerwca 2014

Marynowany ser feta

Marynowany ser feta z rozmarynem i suszonymi pomidorami to przysmak nie tylko dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Świetna przekąska, dodatek do sałatek, smakuje również na chrupiącym pieczywie. Można go również urozmaicić oliwkami lub chili w zależności od upodobań. Ważne jest, aby ser i olej były dobrej jakości, ponieważ gwarantuje to niepowtarzalny smak. Szybki i łatwy w przyrządzaniu, jedyną trudną rzeczą jest odczekanie kilku dni, aż wszystko się „przegryzie” :)



Składniki na 200 g marynowanej fety:
  • 200 g sera feta 
  • garść suszonych pomidorów
  • 1-2 gałązki rozmarynu 
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • mały strąk chili
  • 2-3 ziarna pieprzu
  • oliwa z oliwek

Ser pokroic w kostki, pomidory w paski lub w kostki. 
Rozmaryn mozemy dodac w calosci, lub tylko posiekane igly.  Czosnek obieramy i kroimy na kawalki. 
Do sloika wkladamy warstwami rozmaryn, ser, ziola, czosnek i pomidory. Mozna równiez dodac oliwki i chili. 
Zalewamy taka iloscia oliwy, aby wszystko bylo pokryte. 
Przechowujemy tydzien w ciemnym, chlodnym miejscu, wtedy dopiero ser nabiera wszystkich walorów smakowych.

Smakuje znakomicie  na chrupicym chlebie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz