Marynowany ser feta z rozmarynem i suszonymi pomidorami to przysmak nie tylko dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Świetna przekąska, dodatek do sałatek, smakuje również na chrupiącym pieczywie. Można go również urozmaicić oliwkami lub chili w zależności od upodobań. Ważne jest, aby ser i olej były dobrej jakości, ponieważ gwarantuje to niepowtarzalny smak. Szybki i łatwy w przyrządzaniu, jedyną trudną rzeczą jest odczekanie kilku dni, aż wszystko się „przegryzie” :)
Składniki na 200 g marynowanej fety:
- 200 g sera feta
- garść suszonych pomidorów
- 1-2 gałązki rozmarynu
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 ząbki czosnku
- mały strąk chili
- 2-3 ziarna pieprzu
- oliwa z oliwek
Rozmaryn mozemy dodac w calosci, lub tylko posiekane igly. Czosnek obieramy i kroimy na kawalki.
Do sloika wkladamy warstwami rozmaryn, ser, ziola, czosnek i pomidory. Mozna równiez dodac oliwki i chili.
Zalewamy taka iloscia oliwy, aby wszystko bylo pokryte.
Przechowujemy tydzien w ciemnym, chlodnym miejscu, wtedy dopiero ser nabiera wszystkich walorów smakowych.
Smakuje znakomicie na chrupicym chlebie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz