12 czerwca 2014

Kurczak po prowansalsku

Proste, szybkie i bardzo smaczne, aromatyczne danie - kurczak pieczony w warzywach i ziołach typowych dla Prowansji.


Składniki dla 4 osób:
  • 1 kurczak albo pularda
  • 1 cukinia
  • 3 pomidory
  • 1 bakłażan
  • 1 cebulka dymka
  • 1 cebula
  • 1 szalotka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 główka czosnku
  • oregano, tymianek, rozmaryn
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Wszystkie warzywa pokroic na czastki, doprawic sola i pieprzem, ziolami prowansalskimi i zabkami nieobranego czosnku. 
Na warzywa polozyc kurczaka posypanego przyprawami i skrapionego odrobina oleju z oliwek. Piec okolo godziny w temp. 180° C.

Zazwyczaj podaje go z czastkami kartofli, które mieszam z warzywami, tym razem uzylam makaronu typu fagiolini z maslem i swiezymi ziolami prowansalskimi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz