2 czerwca 2014

Lody z maślanki

Podobnie jak mrożony jogurt, lody maślankowe są delikatne, orzeźwiające i przede wszystkim bardzo smaczne. Wypróbowałam dwa smaki - czystej maślanki i z pomarańczami. Nie mogę się zdecydować, które są smaczniejsze, więc najlepiej zrobić dwa smaki jednocześnie :)


Składniki na 500 g lodów:
  • 350 ml maślanki
  • 100 ml kwaśnego mleka (lody maślankowe) 
  • 200 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego (lody  pomarańczowe)
  • 200 ml śmietany
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • owoce  do  dekoracji

Wszystkie skladniki powinny byc dobrze schlodzone.
Kwasne mleko mieszamy z cukrem, sokiem z cytryny i sola. 
Smietane ubijamy, dodajemy do niej pomalu maslanke a na koniec kwasne mleko. 
Wszystko dokladnie jeszcze raz mieszamy i wkladamy do maszyny do lodów lub do zamrazarki. 
Przygotowywane w zamrazarce mieszamy od czasu do czasu.

Do lodów pomaranczowych uzylam tych samych skladników, jedynie zamiast kwasnego mleka dodalam 200 ml soku pomaranczowego.

Podawac z sezonowymi owocami.

2 komentarze:

  1. Prezentują się zacnie, jak mówi H&C. Ja teraz często robię lody (kupiłam sobie małą maszynę), ale praktycznie nigdy nie dotrwają do zdjęcia (ta maszyna jest zdecydowanie za mała...)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz Marzyniu, moja maszyna jest pojemna, ale kiedy robie dla calej rodziny, robie w niej tylko lody dla chlopaków, gdyz oni maja takie jakies dziwne smaki, lubia tylko lody waniliowe, czekoladowe, kawowe, smietankowe - w sumie takie, których ja nie biore do ust, bo nigdy nie lubilam ich smaku. W Polsce jako dziecko latami nie jadlam lodów, az sie w koncu pojawily owocowe. Tak wiec lody dla mnie robie najczesciej w zwyklym pojemniku w lodówce, ale wtedy eksperymentuje z róznymi owocami, lubie tez lody o smaku sernika z róznymi owocami, a moje ulubione od dziecka to lody cytrynowe :)

      Usuń