7 czerwca 2014

Omlet ze smażonych ziemniaków

Szybkie, łatwe i bardzo smaczne danie ze wszystkiego, co znajdziemy w lodówce. Doskonale smakuje z warzywami, grzybami ... tutaj wyobraźnia nie zna granic.


Składniki 1 omleta:
  • 500 g ziemniaków w mundurkach
  • 2 pęczki dymki
  • 3 kolorowe papryki
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 8 jajek
  • 8 łyżek mleka
  • 4 łodygi bazylii
  • sól, pieprz, 
  • słodka papryka
  • 200 g chorizo lub innej kiełbasy

Ugotowane w mundurkach ziemniaki obrac i pokroic w plasterki, warzywa równiez w plasterki lub male kawalki.
Ziemniaki usmazyc na zloty kolor, nastepnie dodac warzywa i cienkie plastry kielbasy i smazyc jeszcze 5 min.

Jajka roztrzepac z mlekiem, dodac przyprawy. Do warzyw dodac pokrojone pomidorki i posiekana  bazylie, nastepnie wszystko zalac masa jajeczna. Smazyc na malym ogniu pod przykryciem ok. 5 min. do momentu, az masa jajeczna sie zetnie. 

Podawac na cieplo, bezposrednio po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz